ZAP JO15-1 ziet risico’s beloond worden.

Zaterdag 4 november, de uitwedstrijd tegen V.V. Bergen JO15-1 stond op het programma voor de jongens van ZAP JO15-1. Bergen dat goed begonnen was aan dit seizoen door de eerste 3 wedstrijden te winnen met een doelsaldo van 12 voor en 0 goals tegen, gevolgd door 3 wedstrijden waarbij verloren werd van EVC en LSVV en afgelopen woensdag met 3-3 gelijk tegen SVW. Moeilijk inschatten wat we van Bergen konden verwachten dus, waarbij we ervan uit gingen dat het weleens een moeilijke wedstrijd kon gaan worden voor ZAP. Op het goed bespeelbare kunstgrasveld werd om 12:30 afgetrapt.

ZAP startte net als de laatste paar wedstrijden in een 1-4-4-2 opstelling om vandaaruit met een goed voetballend middenveld de aanval te zoeken tegen een goed georganiseerd Bergen. Het lukte ZAP echter niet echt voeten aan de grond te krijgen in de eerste helft, Bergen was voetballend de betere ploeg en wiste de opbouw van de Zappers al snel te verstoren. Het was wel duidelijk dat we met deze formatie vandaag geen punten gingen halen in Bergen. Een paar goede kansen werden gepakt door keeper Nick, waar ZAP enkel een beetje gevaarlijk werd uit vrije trappen van een meter of 35.

De 2de helft moest het anders, gekeken naar de stand hadden we niks aan nog een gelijk spel, willen we echt bovenin mee gaan doen dan moesten we winnen. De tactiek werd aangepast, terug naar de vertrouwde 1-4-3-3, waarbij ZAP in het begin van de 2de helft iets meer aan voetballen toe kwam maar nog steeds niet echt gevaarlijk kon worden, daarbij waren de uitbraken die Bergen daartegenover stelde vaak “levensgevaarlijk”. Vandaag moest er gewonnen worden dus we gingen er 100% voor, alles of niks; Bram centraal achterin, en Brian naast Giel in de spits, een 1-3-3-4 formatie waarbij we meer voor de lange bal gingen gokken. De ruimtes achterin werden groter en ZAP moest tot het gaatje gaan. Dat er deze wedstrijd een winnaar ging komen dat voelde je gewoon, maar aan welke kant hij viel dat was niet te zeggen. Waar Bergen er een aantal keer heel gevaarlijk doorheen kwam, een goal maakte die afgekeurd werd omdat hij over de achterlijn was geweest en een linksbuiten inbracht die het onze verdediging knap lastig maakte. En Zap? Weinig kansen totdat een corner van Luuk belande bij de 2de paal voor de voeten van Sem die zich geen moment bedacht. De bal door de benen van de keeper van 1,92m en ZAP op een 0-1 voorsprong. Verdient? Nee dat niet, Lekker? Ja dat zeker wel.

Met nog 10 minuten op de klok ging Bergen drukken, waar ZAP nog steeds achterin 1op1 stond omdat de ruimtes er voorin wel zouden komen. ZAP moest tot het gaatje gaan om stand te houden, waarbij een speler van Bergen vlak voor tijd zijn emoties niet helemaal meer in bedwang had. Een veel te late tackel werd door de scheidsrechter bestraft met een gele kaart waar misschien een andere kleur meer op z’n plaats was? Dit paste ook eigenlijk helemaal niet in de verder sportieve pot. Uiteindelijk blies de verder uitstekend fluitende vrouwelijke scheidsrechter voor het eindsignaal en waren de ZAPPERS door het dolle heen en was de frustratie bij Bergen hoorbaar over het veld. 1 KANS, 1 GOAL. Het was niet goed, zeker niet goed maar o zo lekker en daarbij een beloning voor de laatste wedstrijden.